Казанджии и лозари ще протестират на АМ Марица
Казанджии и лозари ще протестират на АМ Марица / Дарик радио-Хасково, Архив

Собственици на малки обекти за варене на ракия, винопроизводители и лозари от Хасковския край излизат на протест днес. Рано сутринта те се събират на автомагистрала "Марица" край пътния възел Димитровград до село Крепост. Недоволството им е породено от промени в Закона за акцизите и данъчните складове на собствениците на казани, в които се вари алкохол предимно за домашни нужди.

Те въвеждат ограничението казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация да се намали от 1000 на 500 литра. Според собствениците на подобни обекти, промените стимулират нелегалното производство. Целта на днешната протестна акция и да поискат промени в закона, с които грешките да бъдат поправени.

Става въпрос за традицията на народа. Българинът е свикнал да си отглежда животинки, да си прави собствено вино и ракия. Когато се събере семейството на трапезата или по празници с голямата рода, всеки се хвали с виното и ракията, собствено производство. Не отнемайте тази малка радост на народа”, призовават протестиращите.