Изложба "Великденските яйца" в Димитровград
Изложба "Великденските яйца" в Димитровград / Дарик радио-Хасково
Карта с великденските яйца на България в музея на Димитровград
93257
Карта с великденските яйца на България в музея на Димитровград
  • Карта с великденските яйца на България в музея на Димитровград
11-те техники за боядисване на яйца, използвани в България, представя откритата в димитровградския музей изложба. Тя е дело на Исторически музей-Велинград и нейни автори са етнолозите Георги Куманов и Петър Вангелов, които гостуваха за откриването в Димитровград. Експозицията включва фото и информационни пана, както и писани с различните техники великденски яйца, подредени във витрините на залата.

Великденски яйца
Дарик радио-Хасково

Част от експозицията е и карта на България, която показва типичните за различните фолклорни области на страната похвати и как те са се развивали и променяли във времето- от боядисването с растителни и животински бои, до съвременните химически бои, батик техника, украсяване с писец и восък, апликации и др.

Великденските яйца
Дарик радио-Хасково

В залата е разположена и своеобразна работилница, в която под ръководството на двамата етнолози деца овладяваха част от техниките за украса на великденски яйца. Сред тях е и типичната за Велинград с използване на восъчна писалка, която демонстрира главният уредник на музея Георги Куманов. В зависимост от орнаментиката украсата само на едно яйце може да отнеме до няколко часа, не скри той.

Изложба "Великденските яйца на България"
Дарик радио-Хасково

По-достъпни за децата и съвременни техники за писане на великденски яйца показа и Петър Русев.

Изложбата ще остане в димитровградския музей до 30 април.