Камери ще пазят от вандали онлайн Извора на нимфите и Афродита
Камери ще пазят от вандали онлайн Извора на нимфите и Афродита / Darik News, Архив

Камери за онлайн наблюдение на Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково ще монтира община Димитровград, за да опази от вандалски посегателства историческата местност, обявена за паметник на културата от национално значение. Това съобщи на пресконференция днес депутатът Владимир Митрушев, който е и ръководител на проекта за превръщане на светилището в туристическа атракция. Преди дни бе задигнат мраморен камък от комплекса, който тежи близо половин тон, припомни той. Затова от общината имат намерение да поставят там камери, които посредством интернет връзка да предават в дежурната и част денонощно какво се случва край извора на нимфите и Афродита.

Разработката за превръщането му в атрактивна туристическа дестинация стартира през 2011 г. и крайният срок за реализирането й е до средата на януари следващата година. 954 106 лв. е стойността й, като приносът на община Димитровград е 140 095 лв., а останалите средства са по оперативна програма. Свършеното до момента отчете Владимир Митрушев заедно с екипа на проекта днес. Три са подобектите- улица за достъп, реставрация на римската вила и изграждане на велоалея до манастира „Св. Богородица” край с. Добрич, припомни той. При изпълнението на алеята обаче, бе разкрита част от стена на римска сграда, което спря работата по проекта и наложи спешни спасителни археологически проучвания, които предприе екипът на доц. Весела Кацарова в края на лятото. За целта община Димитровград осигури близо 20 000 лв., а първоначалният план велоалеята да е с дължина 2 480 м претърпя корекции и тя бе скъсена с 250 м. Вече са осигурени 10 велосипеда с 20 стойки, които ще бъдат монтирани в двата й края. Доставени са компютри за информационния център край светилището. Очаква се всеки момент да пристигнат и два киоска, припомни днес Владимир Митрушев.

 

Официално откриване на обекта, като туристическа атракция, планира общината за 16 ноември, когато там ще бъде представен 45-минутен спектакъл на денс център „Галаксико”, с който танцьорите ще пресъздадат легендата за извора на нимфите и Афродита. Коктейл на открито и туристическа обиколка на светилището, по велоалеята до манастира край с. Добрич и за финал посещение в историческия музей на Димитровград, включва още сценарият за 16 ноември, информира днес административният сътрудник по проекта Боряна Колева.