Как да намалим разхода за електроенергия през зимата
Как да намалим разхода за електроенергия през зимата / Darik News, архив

С няколко малки и лесни поведенчески стъпки домакинствата могат реално да намалят своите разходи за електроенергия като запазят своя комфорт, съветват от електроразпределителното дружество в специална брошура. Тя е част от информационната му кампания и представя факторите, които влияят върху потреблението на електроенергия в дома, а от там и размерът на месечната фактура. Информацията е полезна в началото на активния зимен сезон, когато традиционно потреблението на електроенергия се увеличава значително, коментират от дружеството.

Брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ съдържа практична информация кои уреди са основните консуматори на електричество и техният дял в потреблението, съвети как и с какви мерки може да се оптимизират разходите за електроенергия и др.  Обяснено е какво представлява отчетният период, принципите за отчитане на електроенергия и други полезни съвети. Информацията е подкрепена с конкретни примери и разяснения, включително визуализации. Брошурата е разработена на база опита на дружеството и на най-често получаваните запитвания от клиенти.

 

Важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори, някои от които са:

 

•          режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

•          състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.

•          налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата

•          външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

•          вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност,

•          поведението при ползване на електроуредите

•          брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

 

 

Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера, е записано още в нея. Тя се разпространява в електронен вариант на официалния сайт на дружеството, както и във всички негови офиси в Югоизточна България.