Избраха по ръба деец на културата в Димитровград
Избраха по ръба деец на културата в Димитровград / Darik News, архив
Избраха по ръба деец на културата в Димитроград
71972
Избраха по ръба деец на културата в Димитроград
  • Избраха по ръба деец на културата в Димитроград

С невиждано от началото на мандата разединение сред съветниците по въпрос от сферата на културата и прегласуване бе определен тазгодишният носител на специалната награда, която община Димитровград връчва за дейци на културата по повод 24 май. Предложението на назначената от кмета Иво Димов комисия за избора му внесе извънредно председателят й Христо Цветков. В състава й са били началникът на отдел „Хуманитарни дейности" в администрацията Антоанета Шаркова, експертът от същия отдел Светлана Николова, директорът на музея Елена Георгиева, на библиотеката Петко Каневски, който не е присъствал и двама съветници- Мариела Ангелова и Бончо Димитров. Днес стана ясно, че шестимата заседавали на 22 март и разгледали постъпилите 5 предложения: Валери Добрев, номиниран от Клуба на дейците на културата и Исторически музей, Светла Билярска- от библиотеката и дружеството на писателите, Христо Панев- от Общински читалищен съюз, Дан Тенев- от градската художествена галерия и временният директор на общинския театър Тодор Боянов- посочен от общинската администрация. При гласуването в комисията последният станал първи.

В сесията днес бе посочено, че художникът Христо Панев е безспорен талант, превърнал родното си село Крепост заедно с блат си Панчо Панев в галерия на открито, като стойността на сътворените и дарени от тях пана върху обществени сгради там е над 100 000 лв. Фотографът Валери Добрев дари над 30 от своите документални филми на местния музей, както и близо 3 000 снимки, запечатали знакови моменти от историята на града. Той е и сред основателите на единствения в страната национален фестивал на алтернативното кино „Защитени светове", на който домакин е село Райново. Филмчето на Валери Добрев за разбития роял „Блютнер" бе вик за култура и духовност, припомниха днес съветници. Валери Добрев е носител и на редица национални награди в областта на алтернативното кино. Благодарение на него бе съхранен и архивът на първия в страната кинолюбителски клуб, открит в Димитровград. Аргументите в полза на директора Тодор Боянов, заявени в залата днес от кмета Иво Димов и подкрепени от Христо Цветков бяха, че е организирал национален фестивал за актьорско майсторство „Любимец 13" през 2013 г., че откакто е общински местният театър се е развил много и предстои да представи собствена продукция. Тодор Боянов е завършил куклен театър и режисура. Поставял е в Търговище, Кърджали и Казанлък. В димитровградския театър преди повече от 10 години представя "На 4 уши" по Питър Шафър. За временен директор бе назначен през 2011 г.

След разгорещени дебати и две гласувания решението мина по ръба  с 16 гласа за, 8 против и 4 въздържали се. „Заслугата" е на червените кхмери, коментира доайенът на местния парламент в Димитровград Данчо Данев. Отличието ще бъде връчено на 24 май. Миналана година то бе за джазмена Димитър Русев, преди това го получи ръководителят на детската танцова школа „Галаксико" Тихомир Митев. Сред обявените за дейци на културата в Димитровград са още диригентът на местния оркестър Доцо Вътков и писателят Велчо Милев. За първи път тази година обаче, кой ще е носителят на приза се определя по статут, приет миналата година.