Избяга питонът от терариума в Минерални бани
Избяга питонът от терариума в Минерални бани / Архив

Избяга питонът от терариума в Минерални бани. Животното се напъхало в пространството между гипсокартона и стената и останало там почти неподвижно. Наложило се да бъде пробит гипсокартонът на няколко места, за да бъде извадено влечугото. Въпреки това, след преживения стрес от тясното пространство, питонът най-вероятно ще загине, коментират специалисти. Поради тази причина в момента се водят преговори да бъде доставен нов питон за терариума. Цената на тигров албинос е около 600 лева.

Питоните обитават тропическите райони на Африка, Азия, Америка и Австралия и Океания. Към семейство питони са класифицирани 63 вида змии. При различните видове размерите силно варират - от 70 cm до 10 m. Най-едрият представител на семейство питони е т.нар. малайски мрежест питон, дълъг до 10 m, като рекорден представител на вида и на цялото семейство се счита уловеният на индонезийския остров Суматра питон, дълъг 10,32 m.

 

Питоните са неотровни змии. Ако един дребен питон се храни предимно с мишки и други гризачи, то някои видове като бирманския питон или малайския мрежест питон нападат и по-едри животни, като дива свиня, сърна, дори елени и крокодили

 

Терариумът в Минерални бани предстои да бъде открит в най-скоро време. Това е единствената сграда в България, построена със специалното предназначение да бъде терариум.