Димитровград, Публично обсъждане на бюджета
Димитровград, Публично обсъждане на бюджета / Дарик радио, Хасково
Иво Димов: Бюджет`2019 за Димитровград е най-трудният от 8 години
100254
Иво Димов: Бюджет`2019 за Димитровград е най-трудният от 8 години
  • Иво Димов: Бюджет`2019 за Димитровград е най-трудният от 8 години
Бюджет`2019 за община Димитровград е най-трудният за последните 8 години, призна по време на общественото му обсъждане снощи кметът Иво Димов. 37 688 317 лв. е проектът на бюджета за 2019 година. С 12% по-малко в сравнение с миналата година са заложените в инвестиционната програма, която включва 6 нови обекта и един преходен. Приоритет в бюджета на Димитровград и през тази година традиционно са образованието, социалните дейности и спорта. 15 906 220 лв. са заложени за сферата на образованието, за социални дейности – 2 375 335 лв., а за спорт- близо 670 000 лв. По над 200 000 лв. за издръжката на Градската библиотека, Историческия музей и Общинския драматичен театър са включени в проекта за тазгодишния бюджет на Димитровград.

Димитровград, Публично обсъждане на бюджета
Дарик радио, Хасково

Представянето му кметът Иво Димов започна с благодарности към финансовата дирекция, отдел „Приходи“ и „Общински пазари“- предприятието, което осигурява стабилен приход в местния бюджет.

“Трудно беше да намерим баланса, защото в годините запазихме нивата на местните данъци и такси без да ги коригираме вече около 10 години и дори в началото на мандата таксата битови отпадъци за фирмите беше намалена от 10 на 8 промила. В такъв случай трябва “да стягаш колана” и да режеш от разходната част, както и направихме”, посочи още Иво Димов. Той отново подчерта, че докато е кмет разходите ще са балансирани с приходите. „Ще се простираме според чергата си и ще харчим толкова, колкото имаме“, категоричен бе димитровградският кмет.

Предстои той да представи в детайли проекта за годишна финансова рамка и пред общинските съветници на специална среща, съобщи още Иво Димов.

Димитровград, Публично обсъждане на бюджета
Дарик радио, Хасково

В приходната част са заложени малко над 4 000 000 лв. данъчни приходи, а неданъчните са в размер на 11 510 100 лв., коментира главният финансист на общината Татяна Ванчева.

Недоборите на общината, които преди бяха около 7 млн. лв., вече са около 5 млн. лв. и ще продължим да правим всичко възможно, за да бъдат събрани, тъй като това е сериозна сума за която и да е община, посочи още Иво Димов. Все още не е напълно готов отчетът за 2018 г., но до дни ще приключим работата по него и ще бъде внесен в общинския съвет заедно с проекта на бюджета, съобщи кметът на Димитровград. Изминалата година Димитровград приключва с 250 000 лв. просрочени задължения, което е с над 100 000 лв. по-малко, в сравнение с тази за  2017 година, посочи още Иво Димов.

Чуйте го в приложения файл.