Иван Ванчев остава в прокуратурата
Иван Ванчев остава в прокуратурата / Darik News, архив

Иван Ванчев, който беше отстранен от поста окръжен прокурор на Хасково, може да остане да работи като редови прокурор в прокуратурата. Стана ясно, че е решено той да бъде временно отстранен за срок от 6 месеца само като административен ръководител. Така Ванчев няма да заема ръководна длъжност, но може да работи като прокурор. 

С това решение на висшите магистрати Ванчев официално се е запознал днес. Пред Дарик той коментира, че може да обжалва решението, но все още не е решил дали ще се възползва от това си право. 

Скандалът около него избухна след като стана ясно, че чрез частна детективска фирма е следил председателя на Районен съд-Хасково Миглена Тянкова, с която са в близки отношения. Така са били засечени нейни срещи с висши магистрати и политици. 

Заради скандала главният прокурор Борис Велчев внесе предложение за дисциплинарното уволнение на Ванчев. Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу него и определи дисциплинарен състав, който вчера реши да отстрани временно от ръководна длъжност Иван Ванчев до окончателното решение по случая.