Иван Ванчев остава окръжен прокурор на Хасково
Иван Ванчев остава окръжен прокурор на Хасково / netinfo

Висшият съдебен съвет приключи случая с временно отстранения от длъжността окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев, като го възстанови на поста. Въпреки че днес главният прокурор Борис Велчев отново е предложил Ванчев да бъде дисциплинарно уволнен съветът е решил той да се върне като окръжен прокурор на Хасково.

За първи път висшият орган на съдебната власт се противопоставя така решително на главния прокурор, като и становището на дисциплинарния състав назначен по случая е за пълно оневиняване на Ванчев.

Скандалът около окръжният прокурор на Хасково се разрази в края на миналата година, засегна личният му живот и беше представено, че Ванчев незаконно е подслушвал висши магистрати, политици и близката до него Миглена Тянкова, която е настоящ председател на Окръжен съд-Хасково. Тогава Иван Ванчев беше отстранен от длъжността административен ръководител за срок от 6 месеца и коментира пред Дарик, че каквото и да има, то е лично и не касае работата му, като прокурор. Освен че възстановява Ванчев като окръжен прокурор Висшия съдебен съвет все пак е определил и наказание чрез орязване на трудовото му възнаграждане - 10 % от заплатата за срок от 6 месеца. Все още не е ясно кога Иван Ванчев реално ще се върне в кабинета си като окръжен прокурор, тъй като е в отпуск по болест.