Инструктаж на църковни служители проведе пожарната
Инструктаж на църковни служители проведе пожарната / DarikNews, архив

 

Традиционно преди Възкресение огнеборците провериха църковните имоти и за отстраняване на констатираните несъответствия са връчени разпореждания и са предписани конкретни мерки за осигуряване на пожарната безопасност. Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Проведени са и инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.

По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички църкви, параклиси и манастири, където се очаква струпване на посетители.

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, затова бъдете внимателни и спазвайте установения ред, предупреждават от пожарната.