Инцидентът в  Чала- по вина на работниците?
Инцидентът в Чала- по вина на работниците? / DarikNews

Бахтир Расимов Шакиров от Ардино e 31-годишният мъж, който загина при трудова злополука в рудник „Чала" под връх Аида на хасковските Минерални бани в късния следобед вчера. Колегата му- Гюрсел Кадир Али от кърджалийското село Черньовица, на 42 години, е с контузно-разкъсни наранявания по цялото тяло. Той е настанен в хасковската болница.

Двамата са пострадали при рутинно взривяване в един от блоковете на рудника, който е обект на „Горубсо"-Кърджали. За съжаление, причината за инцидента е грубо погазване на правилата за безопасност от самите пострадали, коментира за „Дарик" изпълнителният директор на дружеството инж. Живка Ковачева.

Очаква се днес следобед комисията, в която участват представители на Инспекцията по охрана на труда, Националния осигурителен институт и органите на реда да има окончателно становище за причините, довели до трагичния инцидент, съобщи инж. Ковачева.

Двамата работници са преминали задължителния инструктаж. Те са с високо ниво на провоспособност- единият с около 6 г. стаж, а другият с близо 18 години, но са подценили правилата за безопасност, коментира инж. Ковачева.

Дружеството ще подпомогне близките на пострадалите, увери тя. Всички наши работници са застраховани с висок размер на полицата и по най-груби сметки близките ще получат около 70 000 лв., но каквато и да е парична сума не може да замени човешки живот, каза още Живка Ковачева.