И №3 на колене! Григор на финал в Бризбейн!
И №3 на колене! Григор на финал в Бризбейн! / Gulliver/GettyImages

Григор Димитров е финалист на турнира в Бризбейн! Това се случи след великолепна победа със 7:6(7), 6:2 над световния №3 Милош Раонич на полуфиналите.

Българският тенисист изигра просто перфектен мач, в който тотално надигра своя съперник, демонстрирайки за пореден път тази седмица, че се намира в изключителна форма в началото на сезона.

Раонич бе шампион в Бризбейн от 2016 и финалист в последните две издания на турнира. Той обаче не бе в състояние да спре устрема на Димитров, който летеше по корта и надиграваше мощния си съперник по всички показатели.

Гришо допусна едва 7 непредизвикани грешки за час и половина тенис и не даде нито един шанс за пробив на своя съперник. Раонич опитваше да отговори, но нямаше друго оръжие освен силния си сервис. И той обаче не бе в състояние да спре Димитров, който имаше огромно предимство в по-дългите разигравания.

Първият сет премина както често се случва в мачовете на канадеца - с превъзходство на сервиращите. Именно предимството на Димитров в дългите разигравания обаче се оказа решително в тайбрека, в който първият сервис на Раонич почти липсваше. Все пак първо световният №3 стигна до сетбол, но Гришо отрази опасността и при втория си сетбол на свой ред стигна до успеха.

Във втората част пък на корта имаше само един тенисист. Димитров се възползва от първите си шансове за пробив за 3:2, след което постигна нов брейк за 5:2 и комфортно сложи точка на мача при 6:2.

Така Григор подобри представянето си от 2016, когато отпадна на полуфинал от Роджър Федерер. Той постигна и втора поредна победа над играч от топ 10 след тази над Доминик Тийм в петък. Е, в неделния финал българинът ще опита да постигне и трети пореден такъв успех, а това би значело и първи трофей от 2014 година насам.

На пътя му е застанал Кей Нишикори, който в другия полуфинал победи Стан Вавринка в три сета. До този момент Нишикори е спечелил и трите мача в японско-българския сблъсък, но в неделя сутрин Димитров ще опита да прекъсне негативната серия.

Григор: Не мога да си представя по-добър сценарий

Ето как се разви мачът между Димитров и Раонич:

Първи сет

1:0 Чудесен откриващ гейм за Григор, който повежда след четири поредни точки в своя полза.

1:1 Българинът направи пет поредните разигравания, спечелени от него. Раонич обаче спря серията и уверено спечели своя сервис гейм.

2:1 След първи ас и първа двойна грешка Димитров губеше с 15:30, но съумя да стигне до успеха в гейма. Той бе гарниран с изумителен минаващ уинър от форхенд от отбранителна позиция зад основната линия.

2:2 Геймът почна с двойна грешка на Раонич, но след нея канадецът взе следващите четири разигравания.

3:2 Чудесен гейм за Григор, който отново демонстрира невероятни реакции и взима подаването си на 15.

3:3 И Раонич показа, че има технични изпълнения в арсенала си. Гейм на 0 за канадеца.

4:3 Успешен прехвърлящ удар на Милош и непредизвикана грешка от бекхенд на Григор дадоха леки надежди на световния №3 при 15:30, но след няколко добри първи сервиса Димитров взе гейма.

4:4 Раонич отново не даде нито точка на Димитров в своя сервис гейм.

5:4 Григор обаче е не по-малко убедителен в своя гейм и след няколко прекрасни отигравания стига до гейм на 0. Раонич ще сервира за оставане в сета.

5:5 Димитров най-сетне взе точка в гейма на съперника, но Раонич е безпогрешен и изравнява за пети път.

6:5 Пореден великолепен сервис гейм на 0 за българина, който си осигурява минимум тайбрек в първия сет.

6:6 Две поредни двойни грешки на Раонич значеха 40:30, но с последния си геймбол №3 в света се справи и вкарва сета в тайбрек.

7:6(7) Сет за Григор Димитров!

Тайбрекът започна отлично за Григор, който поведе с 3:0 след два минипробива. Раонич обаче моментално върна статуквото с три поредни точки в своя полза.

Григор отново направи минипробив след дълго разиграване, но непредизвикана грешка от форхенд значеше нов рибрейк за 4:4.

При 6:5 канадецът бе този, който първи достигна до сетбол. С чудесна комбинация обаче Димитров отрази опасността, а при 7:6 сетболът бе за него. Раонич обаче също показа нерви и на мрежата успя да надиграе българина за 7:7.

Григор обаче взе следващото подаване на родения в Подгорица тенисист, след като свали по блестящ наччин топката в краката на Раонич с бекхенд и той не успя да преодолее мрежата. Така този път сетболът бе на сервис на Димитров и той не пропусна да се възползва, печелейки продължилия близо час сет

Втори сет

0:1 Раонич бързо забрави лошия край на първия сет и стартира втората част с гейм на 0.

1:1 Лек гейм на 15 и за българския тенисист.

1:2 След прекрасен минаващ бекхенд уинър Григор за първи път стигна до 40:40 в подаването на Раонич. Гигантът обаче се справи след два мощни сервиса.

2:2 Малко по-трудно от обичайното, но Григор се справя след гейм на 30.

3:2 Първи пробив в мача и той е в полза на Григор Димитров! Първият сервис на Раонич изчезна, а с това се увеличиха и непредизвиканите му грешки. При 15:40 и след час и 13 минути игра Димитров стигна до изобщо първите шансове за пробив в мача. Канадецът ги спаси, но при 40:40 топка в мрежата значеше нов шанс за брейк. И този път той бе оползотворен след нова грешка на канадеца.

4:2 Чудесен гейм на 15 затвърждава пробива.

5:2 Нов пробив за Григор! Страхотна игра на българина и грешки на Раонич донесоха нови три шанса за пробив при 0:40. Още първият бе реализиран и така българинът ще сервира за победата в мача!

6:2 Гейм, сет и мач - Димитров!