Хасковско близо до огнено бедствие
Хасковско близо до огнено бедствие / netinfo

Близо 10 големи пожара горят в Хасковско. Според огнеборците ситуацията е изключително тежка. Няма достатъчно техника и хора. Тежко е положението в свиленградско село Щит. Там в пламъци е смесена гора. След като огнеборците са успели да не допуснат пожара в неселеното място, целта им е да предотвратят преминаването му на турска територия, тъй като голяма част от огъня върви към границата. За щит местните са поискали помощ от ямболската пожарна.

Другото голямо запалване е в района на село Върбица, там пожарникарите са като в огнен обръч, гори от всички страни. Два пожара има в Тополовград, но част от техниката там е пренасочена към село Орлов дол, където също гори.

В Черногорово край Димитровград има пожар в гора и сухи треви. Тъй като всички екипи са по инциденти там в начолото беше пратен само един екип, но вече е пристигнала помощ.

В Свиленград гори сметището, в село Узунджово също има пожар.

В село Нова Надежда беше потушен пожар в единия край на селото, застрашават къщите там, минути след това обаче беше запалено от другия край на селото.

За сега, въпреки че ситуацията е по-тежка в сравнение с бедствието от 2000година, не се обсъжда вариант за въвеждане на бедствено положение, тъй като пожарникарите успяват да предпазят населените места.