Хасковският съд потвърди ареста на производителите на коноп
Хасковският съд потвърди ареста на производителите на коноп / netinfo

21-годишният хасковлия Венцислав Желязков и 44-годишният немски гражданин Томас Кубе обжалваха днес наложената им от Районния съд в Димитровград мярка “задържане под стража”. Двамата бяха арестувани на 23 юли, след като бе установено, че обработват две ниви и оранжерия с индийски коноп край село Крепост и в местността “Каменец” край Хасково.

Местните магистрати прецениха, че има опасност двамата да се укрият или да извършат престъпление и потвърдиха мярката “задържане под стража”. Освен това съдът взе под внимание факта, че задържаните нямат изрично разрешение за отглеждането на коноп, каквото се изисква по закон, което поставя под съмнение думите им, че са отглеждали културата, за да произвеждат въжета.

Припомняме, че в хода на разследването беше намерена специализирана литература за отглеждане на канабис на немски език. Във вилата край Хасково беше установена много добре оборудвана лаборатория, оранжерия за подготовка на разсад и скъпа техника. С акумулаторно хилти “земеделците” са разбивали скалите в двете ниви, пълнили са дупките с градинска пръст, засаждали са в тях канабиса и са го поливали редовно. Организирано по този начин производство на индийски коноп у нас се разкрива за първи път.