Хасковска област ще интегрира образователно малцинствата
Хасковска област ще интегрира образователно малцинствата / netinfo

Проекти над 50 000 лева могат да се реализират в училища и детски градини на територията на Хасковска област с 30 процента деца от малцинствата, съобщиха от областната администрация. Областта има готовност да кандидатства с проектни предложения по отворената схема на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, става ясно на днешна информационна среща в Областната администрация Хасково, инициирана от секретаря на Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси Зина Тенекеджиева. На срещата присъстваха 40 души от общините Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Свиленград, Хасково, Харманли и Минерални бани, представители на бенефициентите по схемата - общини, НПО, детски градини и училища.

Схемата по ОП „РЧР" бе представена от експерта на Областен информационен център Атанас Атанасов. Целта бе да се инициират бенефициентите за кандидатстване по оперативната програма. Срещата даде възможност да се обменят мнения, опит, координати, да се коалират и съвместят идеи, с цел да се получат добри проекто-предложения. Финансирането по програмата е 100% и не изисква съфинансиране, но авансът от 20% е недостатъчен за стартиране на добри практики. Участниците в инфосрещата се обединиха около идеята да привлекат подкрепа от слабо заинтересованите да момента общини.

Учебни заведения и детски градини от областта с деца от етническите малцинства имат възможност да кандидатстват по проекти за осигуряване на учебно-технически средства, апаратура, учебници и учебни помагала, подобряване на училищната среда, сградния фонд, продължаване на процеса по извеждане на децата от сегрегираните ромски училища и др. Проектите трябва да са на стойност минимум 50 хил. лв. Крайният срок за набиране на предложенията е 9-и юли.