Хасково се побратимява с Лестър догодина
Хасково се побратимява с Лестър догодина / netinfo

Проектът за споразумение за побратимяване с английския град Лестър предвижда в Хасково да бъде открит медицински колеж, който да привлече студенти в града. Параметрите за сътрудничество обсъдиха посланикът на Великобритания у нас Джеръми Хил, лорд кметът на Лестър сенатор Гари Хънт и градоначалникът Георги Иванов.

В рамките на партньорството ще залегнат още откриване на туристически информационен център, който да рекламира историческите и архитектурни забележителности в региона - като Музея на тракийското изкуство, Монумента на Света Богородица, църквата в село Узунджово, и Перперикон. Обсъдено е и съвместно финансиране на проекта за строеж на нова сграда и спортен комплекс за децата от дом „Асен Златаров”.

Специалисти от Лестър ще консултират общината и за разработване на цялостна транспортна схема. Очаква се споразумението за побратимяване между Хасково и Лестър да бъде официално подписано през март 2008 година.

Посланик Хил съобщи, че английските партньори учредяват стипендии за двама хасковски журналисти, които да посетят Великобритания и да направят изследвания по конкретни теми. Журналистите ще бъдат определени през март следващата година след конкурс.

На посещение в Хасково е и кметът на испанския град Енгер Сантяго Ясер. В града живеят над 1000 българи, повечето от тях хасковлии. Това е основателна причина за развитие на партньорски отношения между двата града и аз се надявам, че тази визита ще бъде начало на едно успешно сътрудничество, заяви след среща с кмета Георги Иванов Сантяго Ясер.