Хасково с приза „Най-зелен град” в кампанията на МОСВ и Дарик
Хасково с приза „Най-зелен град” в кампанията на МОСВ и Дарик / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хасково получи приза в категорията „Най-зелен град в България за 2011 г." в кампанията „Зелена България" на министерството на околната среда и водите, съвместно с Дарик радио, съобщиха от община Хасково. Домакин на церемонията, която започва в 13 ч. в музея „Земята и хората", е министър Нона Караджова, а призовете в отделните категории връчват Зинаида Златанова - ръководител на представителството на европейската комисия в България, председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Искра Михайлова и изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев. В София отличието ще получи кметът на Хасково Георги Иванов.

Кампанията „Зелена България" има три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община с проекти по Оперативна програма „Околна среда" и за най-зелен град. Това е третият, заключителен за годината етап. „Зелена България" стартира през май и в първата й категория за зелен бизнес участваха над 80 фирми. През втория етап на кампанията призове получиха най-активните общини с проекти по оперативна програма „Околна среда".

В надпреварата за "Най-зелен град" призовете за общините са шест, в зависимост от големината на населеното място. За гражданските инициативи категориите са 3- за подобряване на кварталната околна среда, за оползотворяване на отпадъците и за превенция, възпитание и информационни кампании. Връчват се и три специални награди на журито.

По време на церемонията днес ще бъдат обявени и наградите в конкурса за деца и юноши на тема: „Обичам природата и аз участвам", който бе проведен от Министерство на околната среда и водите съвместно с Фондация „Димитър Бербатов". Със свои произведения: есета, рисунки и снимки, в конкурса участваха 500 ученици от цялата страна, които се състезаваха в две възрастови групи - деца до 14 години и юноши до 18 години. Наградите ще бъдат обявени от заместник-министър Евдокия Манева и Димитрина Ходжева - изпълнителен директор на Фондация „Димитър Бербатов".

От областите Хасково и Кърджали в кампанията "Най-зелен град" участват общините Хасково и Димитровград, Обединени Ученически Общежития - Хасково и Младежки център - Хасково, а в националния ученически конкурс - 35 деца от региона.