Хасково, форум "Социално предприемачество"
Хасково, форум "Социално предприемачество" / Община Хасково
Социалното предприемачество може да допринесе за по-голяма заетост и достойно заплащане на труда на хората в неравностойно положение, това заяви кметът на Хасково Добри Беливанов при откриването на информационния форум „Социално предприемачество- предизвикателства и възможности за развитие в Южен Централен район”,  който се провежда днес в Хасково. Форумът е организиран от  Националната федерация на работодателите на инвалиди (НФРИ), която обхващаща 80 предприятия за хора с увреждания от социалната икономика, съвместно с Министерство на труда и социалната политика, Община Хасково и Областна администрация-Хасково. Радвам се, че Хасково е домакин на подобен форум,  защото социалното предприемачество е механизмът, чрез който може да се промени животът на  хората  в неравностойно положение, каза още кметът на Хасково. И припомни: „Преди години в България съществуваше организация, която осигуряваше работа на инвалидите.  След  промените през 1989 година в тази сфера се получи  вакуум.  Хората в неравностойно положение много трудно намират работа и достойно заплащане и в голямата си част са социално слаби, разчитат на помощи и инвалидни пенсии.“ Беливанов посочи, че „социалните предприятия са тези, които спомагат за процеса на социално включване, солидарност и зачитане на уменията на всеки отделен човек, съсредоточавайки се върху възможностите му“. Община Хасково участва в проект за социално предприемачество. Продукти на местна фирма, наела на работа хора с увреждания, почти винаги присъстват в подаръците, които прави община Хасково за своите гости и приятели, съобщи кметът.

Хасково, форум "Социално предприемачество"
Областна администрация, Хасково

Участниците във форума бяха приветствани и от д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя съобщи, че се работи по промяна на законодателството в посока насърчаване на социалното предприемачество и наемането на хора с увреждания.

Хасково, форум "Социално предприемачество"
Областна администрация, Хасково

Създаването на работни места за хора с увреждания трябва да е устойчива политика, посочи и заместник-областният управител Стефка Здравкова. Тя отчете, че „проблемът със социалната интеграция на хората с увреждания е многопластов, но безспорно заетостта е един от ключовите елементи за успешна социализация. Едва 10 % от хората с увреждания днес намират реализация на пазара на труда. И това става главно в предприятия, специализирани в осигуряване на работа за инвалиди. И ако на базата на тези данни, трябва да направим извод за зрелостта на нашето общество, то сами разбирате, че оценката няма да бъде ласкава“.

Целта на форума е да се подобри видимостта на социалното предприемачество. Предизвикателствата пред социалната икономика и добри практики на предприятия за хора с увреждания, които осигуряват устойчиви работни места на територията на Южен централен район са сред темите на дискусията.