Хасково домакин на 3 регионални и 1 национално ученическо състезание по професии
Хасково домакин на 3 регионални и 1 национално ученическо състезание по професии / netinfo
3 Регионални състезания и едно Национално по професионални направления в българските училища ще се проведат в Хасково. Надпреварите са част от инициативата на Министерство на образованието и науката, която се въстановява от тази година.

Вчера и днес градът ни е домакин на 2 от регионалните състезания, които събират отбори от цяла Южна България. В Професионалната гимназия по транспорт бе определен най- добрия млад автомонтьор- отборът на Пловдивската транспортна гимназия. В Гимназията по дървообработване и строителство 7 отбора мерят сили в състезание по „Строителство и геодезия”.

Предстои през април да се проведе и третото Регионално състезание. Домакин на надпреварата по шивачество ще бъде Професионалната гимназия по лека промишленост. Първенците от регионален кръг се класират за национално състезание.

Национално състезание ще се проведе и в Хасково. По 5 професии- готвачи, бармани, сервиотьори, хлебари и сладкари ще се опредеят най- добри мйстори в Гимназията по туризъм в града ни.

Идеята на образователното министерство не е обаче само да се организират състезания за различните училищни професионални направления, но и да се работи за по- добрите материални бази, коментира пред Дарик началникът на регионалния образователен инспекторат. По думите на Иван Панайотов тяхното обновяване е дълъг процес и става и чрез Стартегия на министерството.

В това отношение МОН очаква подкрепата и на бизнеса.