Гришо ще преобръща историята срещу Надал
Гришо ще преобръща историята срещу Надал / Gulliver/Getty Images, Архив

Първата тенис ракета на България Григор Димитров ще се изправи срещу Рафаел Надал в полуфинала на турнира от Големия Шлем – Откритото първенство на Австралия. Двамата отново ще излязат един срещу друг на кортовете в Мелбърн, след като сториха това и преди три години, но една стъпка по-рано – на четвъртфиналната фаза. Това ще бъде деветият мач в съперничеството между българина и испанецът.

Двубоят на "Род Лейвър арена" ще започне в 10.30 ч. българско време и ще бъде предаван пряко по "Евроспорт".

ГЛАСУВАЙ: Ще стигне ли Григор Димитров до финал на Australian Open?

В преките двубои бившият №1 води със 7 на 1 победи, но нашият го победи 6:2 6:4 в последния им сблъсък, който бе в Пекин през миналата година.

Първият мач между Димитров и Надал е на турнира в Ротердам на твърди кортове през 2009 година, който испанецът печели със 7:5, 3:6, 6:2.

Четири години по-късно на четвъртфиналите на турнира в Монако Надал печели отново в три сета срещу българина – 6:2, 2:6, 6:4.

Няколко седмици по-късно Димитров и Надал излизат един срещу друг на турнира в Синсинати, където първата тенис ракета на България отново отстъпва в три сета – 2:6, 7:5, 2:6.

На четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през 2014 година мачът се решава след четири сета, а Надал печели с 3:6, 7:6(3), 7:6(7), 6:2.

Надал ще мъчи Гришо на полуфиналите

Емоциите, които пратиха нашето златно момче на полуфинал в Мелбърн

Няма да ставаме рано за полуфинала на Гришо

Димитров: Това е само началото, целите ми са по-високи

Отново през 2014 г. двамата се изправят един срещу друг на полуфинала на турнира в Рим, където Надал печели повече от категорично с 6:2, 6:2.

През 2015 г. на четвъртфинала на турнира в Мадрид Рафаел Надал отново е безкомпромисен и печели с 6:3, 6:4 срещу Димитров.

През 2015 г. на турнира в Базел Надал и Димитров отново стигат до мач в три сета, в който испанецът печели след 6:4, 4:6, 6:3.

Единствената победа на Григор Димитров над Рафаел Надал е в последния мач между двамата на турнира в Пекин през миналата година. Българинът съкруши испанеца с 6:2, 6:4, а след тази загуба Рафа си взе почивка и пропусна всички турнири до края на 2016-а.

При краен успех на Откритото първенство в Австралия, Надал ще стане първият тенисист от „Оупън ерата“, имащ поне две титли от всеки турнир от Големия шлем, като така ще промени историята.

Анализаторите: И Надал, и Раонич са по силите на Григор, можем да мечтаем за финал!

Смела прогноза на Виландер: Григор може да стане шампион

Какво казаха българските звезди за успеха на Гришо

Цвети Пиронкова поздрави Григор за имения ден и успеха

Шампионка от Уимбълдън за Гришо: Явно здравата работа се отплаща

Тодор Енев пред Гонг: Григор тази сутрин даде заявка за Топ 5 в света!

Разбира се, не по-малко важен ще бъде двубоят за българина. Григор Димитров се класира на 1/2-финалите на Australian Open, продължавайки серията си през 2017-а, като вече има 10 победи от 10 мача.