Гришо показа характер и вече е полуфиналист в Синсинати
Гришо показа характер и вече е полуфиналист в Синсинати / Gulliver/GettyImages

Григор Димитров се класира за полуфиналите на силния Мастърс турнир в Синсинати, след като се наложи с 2-0 сета - 7:6 (10:8) и 6:2 над американеца Стив Джонсън за час и 25 минути.

Това е първи полуфинал на Мастърс турнир за Гришо от две години насам, и първи за него изобщо в Синсинати.

Непредизвикани грешки на Джонсън, отлична игра на мрежата за Григор и  спечелването от негова страна на повечето по-дълги разигравания му донесоха успеха.

25-годишният българин победи по пътя си до Топ 4 още Жил Симон, Фелисиано Лопес и Стан Вавринка.

Следващият съперник на Григор ще бъде хърватин - или Марин Чилич или Борна Чорич.


СЕТ 1

Григор започна отлично, като даде само точка на съперника в първия гейм. Във втория обаче той бързо отстъпи на Джонсън, като единствено един впечатляващ бекхенд му донесе точка.

Гришо губеше  точки най-вече от свои непредизвикани грешки.

Джонсън поведе с 40:30 в третия гейм, при сервис на Гришо, но след страхотно разиграване с 30 удара, прати топката в аут. Той отново не нацели линиите и при следващото разиграване, но Димитров не успя да затвори гейма. При втория опит, Гришо спря разиграване, за да поиска ястребово око, но топката бе на линията. Така се стигна до трети шанс за него, с предимство, и там вече Джонсън би в аут, за да поведе Димитров с 2-1 след много продължителен гейм.

Американецът отново изравни до 2-2. Гришо най-после взе гейм на нула - петия, след като разигра добре топката и излезе на мрежата. Последва ново равенство при 3-3, 22 минути след началото на двубоя.

Всеки продължи да си взема своя сервис гейм, без да има шансове за пробив. Димитров взе още един гейм на нула - деветия.

Въпреки това се стигна до тайбрек.

Джонсън сервираше, но Гришо стигна до минипробив и поведе с 3:2 точки, равенството обаче се запази до 3:3. Димитров пак дръпна, с отличен ретур, преди да вземе началния удар.

Американецът вкара страхотен удар по правата за 5:5, но след това на мрежата не успя да я прехвърли и даде шанс на Гришо за сета.

Димитров обаче пропусна възможността и прати топката в мрежата за 6:6.

Късметът покри българина и той получи втори шанс да затвори сета, но пропусна и него, за седем равни.

Джонсън поведе след това, с 8:7, но при сервис на Григор, и след това прати топката в аут, за поредното равенство.

Излизане на мрежата даде трета възможност на Димитров за сета, и той я използва - 7:6 след 10:8 точки! Сетът продължи 49 минути.

СЕТ 2

Още в първия гейм на втория сет Гришо успя да пробие, след фантастичен удар. Той успя да затвърди пробива веднага, с гейм на нула.

Двамата размениха по един сервис гейм, преди в петия Григор отново да пробие, и да поведе сигурно с 4:1.

Гришо взе и своето подаване, и остана само на гейм от победата, след 5:1.

При 5:2, той сервира за мача, но Джонсън поведе с 30:0, а след това и с 40:15.