Градоначалникът на Хасково участва в Лион на конференция за съвременните градове
Градоначалникът на Хасково участва в Лион на конференция за съвременните градове / netinfo
В Международна конференция за устойчиво развитие на градовете GLOBAL CITY ще участва от днес до 16 май кметът на община Хасково Георги Иванов. Форумът, в който ще участват 150 кметове и политически лидери от цял свят ще акцентира върху новите тенденции и предизвикателства пред развитието на съвременните градове.

В рамките на GLOBAL CITY градоначалникът на Хасково ще се срещне с Кмета на Будапеща, с който ще обсъдят предстоящото публикуване от Европейската комисия на „Зелена книга на градския транспорт”. В тази връзка кметове на градове от новите страни – членки на Европейския съюз ще подпишат декларация в подкрепа на обществения транспорт в градовете.

В нея ще се настоява за по- голяма финансова подкрепа на интегриран граски гранспорт и изграждане на трамвайни и тролейбусни линии, по- толеми инвестиции за енергоспестяващ и екологично чист градски транспорт, както и за финансиране по структурните фондове за закупуване на нови и модернизация на съществуващите транспортни бази на градовете.

Форумът в Лион, Франция и се очаква тази година да бъде посетен от над хиляда участника от 45 страни.