Готова е програмата за Празника на Димитровград
Готова е програмата за Празника на Димитровград / Община Димитровград

Готова е програмата за Празника на Димитровград, който тази година ще започне на 27 август с кулминация на 2 септември, когато е 69-годишнината от създаването на града, съобщават от общината. От администрацията са подготвили богата и разнообразна програма, в която всеки да намери себе си, според интересите и предпочитанията си.

Концерт на супер групата "Легендите" с любимците на няколко поколения музиканти ще е "гвоздеят в програмата" на 2 септември. На сцената на пл.България във вечерите преди това ще има концерти на Деси Слава и Славка Калчева с оркестър "Пловдив".

За първи път в общината ще гостува уникален музикален спектакъл на ансамбъл "Родопа", който ще бъде представен на естествения декор в манастира "Успение Богородично" край село Добрич. За целта ще бъдат осигурени безплатни автобуси до там, уточняват от общината.

Лятно кино с емблематичния български филм "Опасен чар" с Тодор Колев, Пиано бар на открито в пространството около шадравана на централния градски площшад включва също програма.

По традиция клубовете на хората от третата възраст и лауреатите на различни конкурси от читалищните състави ще се представят със стари градски песни и български фолклор на сцената в парк "Марица". Пак там за първи път в Димитровград ще бъде сготвено огромно количество лютеница в Големият тиган на България. Традиционното ястие от българския бит - лютеницата, бе обещано от кмета Иво Димов още в края на миналата година, когато за димитровградчани в тигана- гигант бе приготвен Юнашки кебап.

За почитателите на спорта ще бъдат организирани традиционни турнира и състезания. По случай 30 години от влизането на футболния отбор на Димитровград в "А" група любимците на футболните фенове ще играят специален юбилеен мач с отбора ветерани на "Берое"- Стара Загора. За феновете на бодибилдинга и онези, които искат да премерят сили, ще има Турнир по канадска борба, който е с най-големия награден фонд за страната и се организира съвместно с Българската федерация по кандска борба. Зрелище от мото каскади на едни от най-добрите в страната състезатели ще радва почитателите в "Stunt show" на бул. Благоев, където от височината на тангентата около Водната кула ще може да се гледа ефектното шоу.

Няколко изложби ще провокират интереса към събитията около празника- във връзка и със 70- годишнината от бригадирското движение, градът ще покаже своя съвременен поглед чрез изкуството на поп арта, изразено в изложбата "retroPOPart".

Най-малките жители на нашата община ще се превърнат в откриватели в шатрите на National Geographic KIDS, като за тях ще има и много забавни атракциони, организирани от общината. За любителите на вълнуващи изживявания отново 14-етажната сграда на общината ще отвори врати за всички, които искат да се полюбуват на гледката от покрива. В събитието ще се включи и фотографската общност от Димитровград, като на покрива ще бъде позиционирана изложба с фотоси, а всеки, който пожелае, ще може да сподели емоциите си пред обективите.

Изворът на нимфите и Афродита отново е акцент в програмата, който ще покажем за гостите от чужбина, коментират от общината в Димитровград. Събитието там ще пресъздаде традициите и вярванията, свързани с извора.

В навечерието на празника е предвидена дискусията-разговор с родения в Димитровград акад.Васил Сгурев по темата за индустриализацията и икономическия потенциал.