ГЕРБ: Тютюнопроизводителите сами да си търсят пазари
ГЕРБ: Тютюнопроизводителите сами да си търсят пазари / netinfo

 Отпадане на лицензионните и всякакви други разрешителни режими при изкупуването на тютюна предвиждат промените в закона за тютюна и тютюневите изделия, предложени от депутати от ГЕРБ. Днес един от инициаторите - народният представител Иван Петров запозна с новостите производители от региона. Той обвини правителството на тройната коалиция за отпадането на субсидирането за тютюнопроизводството. Това, което можем да направим е да премахнем лицензите, които позволяваха на 27 фирми, близки до ДПС и БСП да определят цените на тютюна. Това ще направи производителите свободни да искат по-добра цена и ще компенсира липсата на подпомагане, каза Петров.

Той отхвърли обвиненията на присъстващи в залата, че държавата е обърнала гръб на тютюнопроизводителите, с довода, че оттук-нататък инициативата за откриване на пазари и договаряне на цени трябва да е изцяло тяхна. Досега сте си седели на село и сте чакали някой да мине и да ви купи продукцията, това е една от причините за незадоволителните цени, заяви Петров.

 Той обеща да вземе под внимание искането на производителите за забрана на вноса от чужбина до пълното изкупуване на българската продукция. На обсъждане ще бъде подложено и предложението на Мюмюн Искендер производителите да се обединяват на кооперативен принцип, за да манипулират тютюна и да го предлагат директно на големите компании, производители на цигари. За да се случи това обаче законово трябва да бъде уредено избягването на възможността продукцията да попада в нелегални фабрики.