Абидин Йоздемир остава в ареста
Абидин Йоздемир остава в ареста / Дарик радио, Хасково
Оставиха в ареста гастарбайтер
94501
Оставиха в ареста гастарбайтер
  • Оставиха в ареста гастарбайтер
Само един член на турското семейство гастарбайтери, които нападнаха и биха гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево" в сряда, остава в ареста.
 
Прокуратурата поиска задържане под стража само за Абидин Йоздемир. Държавното обвинение наложи на съпругата му и пълнолетните му дъщери парична гаранция от по 2000 лв.
 
Прокуратурата определи престъплението като дръзко и цинично. От държавното обвинение считат, че в случая при това посегателство има по-висока степен на опасност поради това, че са нападнати не просто служители на реда, а полицаи, охраняващи външната граница на Евросъюза.
 
Гастарбайтер рани полицай на "Капитан Андреево"

По делото вече има приложена медицинска експертиза, която казва, че турските граждани са нанесли една средна и три леки повреди на служител на МВР. Въпреки това защитата счита, че за това престъпление не може да бъде обвинен турският гражданин, тъй като нито е имал евентуален, нито пряк умисъл да извърши подобно престъпление. Според адвоката на гастарбайтера няма опасност той да се укрие.
 
Медии в Турция съобщиха, че семейството е в неизвестност след задържане от полицаи на Капитан Андреево. Излязоха и снимки, според които гастарбайтерите са били бити безпричинно от българската полиция. Заместник окръжният прокурор Дарина Славова бе категорична, че данни за насилие от страна на българските органи няма. "Доколкото той е оказал съпротива при поставяне на белезници, може би е ответна реакция от страна на служителите", каза тя. Категорично данни за насилие от страна на българските органи на реда няма, увери Славова.