Фалстарт на проекта за План 2020 в Димитровград
Фалстарт на проекта за План 2020 в Димитровград / DarikNews

420 конкретни предложения за включване в общинския план за развитие на община Димитровград за периода 2014-2020 г. са били направени от сформираните 9 работни групи. Някои от предложенията са взаимно изключващи се, други касаят едни и същи сфери на действие, посочи заместник-кметът Росен Кузев, който в късния следобед вчера води общественото обсъждане. За участие в него бяха поканени работните групи, общинските съветници, представители на общинската администрация, неправителствения сектор и граждани. По-малко от 50 души- предимно от администрацията, се събраха в залата. Че датата и часът на обсъждането не са съобразени с провеждането на постоянните комисии на местния парламент, поради което съветниците няма как да присъстват, посочи председателят на ГЕРБ д-р Вълчо Митрушев. Материалите в 157 стр. били изпратени на съветниците в началото на деня, поради което те нямали време да се запознаят в детайли с тях, категоричен бе и Иво Георгиев.

За гражданите материали няма, нито проектът е публикуван в официалния сайт на общината или някъде в местните медии има информация кога са се събирали работните групи и в какъв състав са те. На официалния сайт липсват и заповед на кмета за сформиране на тези групи и график за заседанията им. Аз като гражданин искам да имам активна позиция и затова съм тук, но как да обсъждам нещо, което не съм виждал, възропта Илия Запрянов от залата. Няма практическа готовност за обществено обсъждане. Това е по-скоро работна среща, бе мнението и на Красимир Минев- член на работната група „Инфраструктура”. Тя е била сред малкото, остойностила направените предложения, посочиха консултантите от фирмата на РСО „Марица”, с които община Димитровград е сключила договор за изработването на общинския план за развитие 2020.

Фалстарт на проекта за План 2020 в Димитровград
netinfo

В сайта на общината е публикувана контактна форма, с която гражданите можеха да правят конкретни предложения и един гражданин, например, изпрати искане за ремонт на улица, което е включено в проекта, защитиха се консултантите. Специална урна за предложения бе поставена и във фоайето на общината, припомни Росен Кузев. Две работни срещи – със земеделски производители и с дейци на културата, проведе в началото на лятото кметът Иво Димов със заместника си Светослав Стойков и съответните ресорни специалисти от администрацията.

 

Ревизирали сме социално-икономическия анализ, като се стремихме да получим актуални данни от колкото се може повече източници. Визията, основните цели и насоки са обхванати, но не е наша работа да отхвърляме предложения и затова предложението ни е те да бъдат прецизирани, като определите критериите, по които това да стане- степен на готовност, значимост за местната общност и т.н., посочиха още консултантите.

Не може да стоим тук до 2 часа тази вечер, за да четем 157 страници и да обсъждаме 420 проекта, категоричен бе съветникът Иво Димов. В крайна сметка събралите се в зала „Гросето” стигнаха до извода, че е най-разумно да се проведе още една среща в работните групи, а най-вероятно и ново обществено обсъждане. Според нормативните изисквания общинският план за развитие трябва да бъде приет от общинския съвет до края на септември. Заседанието на димитровградския е на 26 септември, като утре се събира председателският съвет, който определя проекта за дневен ред.