Фалстарт на делото за източване на 12 млн. лв.
Фалстарт на делото за източване на 12 млн. лв. / netinfo
Окръжен съд-Хасково прекрати делото за крупна измама с ДДС, нанесла щети за над 12 милиона лева на държавата. Подсъдими по него са група от 7 души, сред които старозагорските футболисти Васил Грудев и Валентин Драголов, ексиграчи на "Левски".

Съдебният състав върна обвинителния акт и 178- те тома материали по делото на прокурора, тъй като в диспозитива на обвинението липсва детайлно описание на схемата, по която е извършено престъплението. Не са конкретизирани по време, място и начин действията на всеки един от подсъдимите, което е пречка за тяхната защита.

Наред с това не е уточнен периодът, в който е работила групата и какви са доказателствата, въз основа на които е определена вината на всеки един от уличените, както и размера на нанесената щета.

Имената на футболистите Грудев, Драголов и хасковските бизнесдами Гичка Люцканова и Диана Аврамова бяха оповестени преди две години от полицията като главни фигури, участвали в престъпна групировка.

По изпипана схема организацията внасяла карго стоки от Китай, като чрез поредица от фиктивни препродажби на фирми- фантоми и използването на документи с невярно съдържание били източени милиони левове данъчен кредит. На днешното първо по делото заседание бяха призовани само обвиняемите, както и заинтересованите лица.

Опитът на Министерство на финансите да бъде конституирано като засегната страна, предявила граждански иск, бе неуспешен заради прекратяване на производството от тричленния състав на съда с председател Анна Петкова.