Екстрадираме един в Германия за измама и друг в Турция по присъда
Екстрадираме един в Германия за измама и друг в Турция по присъда / Дарик радио, Хасково

Първото дело за екстрадиция на турския гражданин Тогай Сиваджи, издирван от немските власти за крупна измама гледа днес Хасковският окръжен съд.

За 31-годишния Тогай, роден в Турция, е издадена европейска заповед за арест от прокуратурата в немския град Амберг. Той бе задържан на 7 август на ГКПП “Капитан Андреево” при излизане от България в посока Турция.

Тогай е търсен в Германия, защото през 2013 г. той бил управител на фирма там, която трябвало да извърши превод на постъпила по сметката й парична сума към фирма-доставчик за покупко-продажба на 20 леки автомобила. Трансферът не е бил извършен и сумата е в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Днес пред съда Тогай заяви, че не се признава за виновен и че иска по най-бързия начин да бъде екстрадиран в Германия. От днес тече 3-дневен срок, в който може да оттегли даденото съгласие. За 19 август бе насрочено второто заседание, на което ще бъде взето окончателно решение дали да бъде екстрадиран.

46-годишният Дурмуш Али Юшенмез е задържан на 27 юни във влак за Турция по заповед за международно издирване. Той е издирван от турските власти по влязла в сила присъда от година и 13 месеца за незаконно притежание на пистолет, с който нанесъл лека телесна повреда на друг човек.

Мъжът, който е с двойно гражданство – турско и холандско, заяви днес пред съда, че знае, че е издирван от властите в Турция и за това се връщал. Той обясни, че адвокатът му починал и за това присъдата не била обжалвана, за което Дурмуш не знаел. Днес той поиска да бъде екстрадиран възможно най-бързо и тъй като става въпрос за държава, която не е в Европейския съюз, това ще стане без изтичане на 3-дневен срок за размисъл.