Екогласност съди РИОКОЗ и ВиК-Димитровград за арсена в питейната вода
Екогласност съди РИОКОЗ и ВиК-Димитровград за арсена в питейната вода / DarikNews

Като екологична катастрофа определи на пресконференция днес лидерът на политически клуб „Екогласност" Емил Георгиев завишените нива на арсен в питейната вода на Меричлери. Той обвини в престъпно бездействие ръководството на РИОКОЗ-Хасково и ВиК-Димитровград, като посочи, че в продължение на 6 месеца от РИОКОЗ са прикривали информацията. Водата е отровена, а по проблема се мълчи! Ще сезираме прокуратурата за престъпление по служба на ръководителите на ВиК-Димитровград и РИОКОЗ, като ще настояваме не само за административна, но и за наказателна отговорност, заяви Емил Георгиев.

Според него възможните варианти за арсена в питейната вода са три- умишлено замърсяване, повърхностно и в резултат на разместване на земните пластове. Тъй като в района земетресение не е имало, логиката води, че всичко е в резултат на взривните дейности от кариера „Великан", посочи той.

Политическият клуб и инициативният комитет „За защита на Меричлери", оглавяван от Танко Русев ще организират гражданско неподчинение, стана ясно на пресконференцията днес. С присъствие ще го подкрепят и активисти на организацията „Достойни за България" от други населени места, посочи днес зоналният представител на движението Анюта Лозева. „Екологични престъпници поят с отрова земята на Левски" е записано в призива за протеста.