Екоексперти поставиха пръстени на млади египетски лешояди в Ивайловградско
Екоексперти поставиха пръстени на млади египетски лешояди в Ивайловградско / netinfo

Експерти от регионалната екоинспекция и доброволци от Българското дружество за защита на птиците проведоха акция, при която са поставени пръстени на млади египетски лешояди в Източните Родопи. Опръстенени са две малки птици в едно от известните гнезда на египетския лешояд в Ивайловградско. Поставени са им по един стандартен метален пръстен на българската орнитологична централа и определените за нашата страна зелени пластмасови пръстени.

Опръстеняването дава възможност за проследяване и проучване на вида у нас и по света. Акцията ще продължи до края на месеца преди да започнат първите опити за излитане от гнездата на младите птици. За 2008 година Министерството на околната среда и водите е разрешило да бъдат поставени пръстени на 20 млади египетски лешояда на територията на страната ни.

През 2007 година египетският лешояд беше обявен от Международния съюз за защита на природата за световнозастрашен вид.Само за последните пет години числеността на вида у нас е намаляла с 30 на сто. През 2007 година са били известни 40 гнезда на египетски лешояд в България. Тези 40 двойки са отгледали 25 малки за миналата година.