/ Исторически музей-Хасково
Единствената запазена пушка на легендарния капитан Петко войвода (1844-1900) ще бъде изложена в Регионалния исторически музей, съобщиха от РИМ-Хасково.

Исторически музей-Хасково

Хасковци и гостите на града ще могат да видят оръжието от 5 декември до края на месеца, което е част от временна експозиция, посветена на 175 години от рождението на Закрилника на Родопите и Тракия.

Вицепрезидентът откри паметник на ГКПП "Капитан Петко войвода" (СНИМКИ)

Пушката, марка „Уинчестър“, модел 1866 год., е част от оръжейната колекция на РИМ „Стою Шишков“- Смолян , където тя е предадена през 1952-ра от уста Петко Христов.

Майсторът я съхранява в дома си почти три десетилетия. за пушката се носят много легенди. Според едната била подарък на капитан Петко от Джузепе Гарибалди, а според друга той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър ІІ.

Исторически музей-Хасково

Как това ценно оръжие се оказва в ръцете на легендарният войвода, любознателните хасковци ще научат при откриването на временната експозиция в 15:00 часа на 5 декември, един ден преди да се навършат 175 години от рождението на капитан Петко.

Наред с пушката ще бъдат показани и пана с паметници на Закрилника на Родопите и Тракия, издигнати у нас и в чужбина. Инициативата е реализирана от пловдивското сдружение СНЦ „Капитан Петко-Гарибалдиец“.

Исторически музей-Хасково

Таблата са 25 и са на три езика - български, английски и италиански. Представители на сдружението, както и на РИМ-Смолян ще присъстват на откриването на временната експозиция.

На нея ще бъде и представен и фотоалбума „Закрилникът на Тракия“, посветен на живота и делото на Петко Киряков. Автор на книжката е д-р Красимира Узунова от от отдел „Нова история на България“ в РИМ-Хасково.