Два случая на лекарски грешки разследва прокуратурата
Два случая на лекарски грешки разследва прокуратурата / netinfo

По две нови разследвания по сигнали за лекарска грешка  работи окръжна прокуратура Хасково в момента. Преписките са по жалби и не касаят деца. Това заяви за Дарик прокурор Дарина Славова, която е местният обвинител с най-много дела за лекарски грешки. Решаваща за изхода на този тип процеси, според нея е ролята на вещите лица. Най-добре е те да са хора с богат опит, национални консултанти в съответната специалност и с висок морал, каза Славова. Тя подчерта, че назначаването на вещи лица от същия град или регион, от който са и обвиняемите е ненадеждно. Защото  трудно може да бъде избегната максимата, че „гарван гарвану око не вади", каза още обвинителят.

В момента прокуратурата е повдигнала обвинения срещу доцент от университетската болница в Стара Загора. Тя бе вещо лице по дело за смъртта на симеоновградско бебе, по което подсъдима бе личната лекарка на детето. По време на разследването доцентът представя експертиза, от която по време на процеса обаче категорично се отказва, обръщайки по този начин хода на делото. Обвинението срещу нея е за подвеждане на прокуратурата. Ще го доказват районите обвинители в Хасково.  

На два пъти  през последните години Окръжен съд Хасково е произнасял ефективни присъди срещу лекари за допуснати от тях грешки. В единия случай ефективни наказания получават двама лекари, за които съдът намира, че имат вина за бившия районен прокурор на Свиленград, а в другия една година затвор е постановена на свиленградски медик, отговорен за смъртта на родилка.