Два летни дъба в Димитровград- защитени вековни?
Два летни дъба в Димитровград- защитени вековни? / netinfo
Два летни дъба намиращи се в Димитровград са предложени за обявяване за защитени вековни или забележителни дървета. Едниният летен дъб, който според експертната отценка е на 150 години се намира в непосредствена близост до сградата на Община Димитровград.

Другото дърво също се намира в град Димитровград. То е по-малко на възраст от първото. Според експерите летният дъб е на около 80 години, с височина 20 метра и обиколка на стъблото от над метър.

158 дървета са вписаните в регистъра на вековните и забележителни дървета за Хасковска и Кърджалийска области. В началото на тази година със заповед на министъра на околната среда и водите от регистъра бе заличено едно от тях. Това е летният дъб, които се намира на пътя от Харманли за Любимец, в местността „Малката Гергана”.

Най-многобройни на територията на двете области са вековните летен дъб, ясен, бряст, благун и цер. Летен дъб на възраст повече от четири века е най-старото дърво в област Хасково. Намира се в местността „Дорума”, село Стамболово.