ДПС загуби един мандат в Хасково
ДПС загуби един мандат в Хасково / netinfo

Само един депутат ще влезе от ДПС от хасковския избирателен район в новия парламент. Това става ясно след окончателното обработване на резултатите от изборите на 12 май и окончателното разпределение на мандатите по населени места.

ГЕРБ ще има 97 депутатски мандата в бъдещото Народното събрание, Коалиция за България - 84, ДПС - 36, Атака - 23, заяви снощи пред "Фокус" говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Централната избирателна комисия вече оповести крайните резултати при обработени 100% протоколи на СИК в РИК, включително и тези от гласуването извън страната.

Според данните от първичното въвеждане на протоколите става ясно, че четири партии - ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и "Атака" влизат в Народното събрание.

Разпределението на гласовете между политическите сили е следното:

ГЕРБ получава 30.503% от гласовете, Коалиция за България - 26.614%, ДПС - 11.293%, Атака - 7.302%.

Разпределението на гласовете извън страната изглежда така:

ДПС - 49.146%, ГЕРБ - 20.799%, "Коалиция за България" - 4.434%, "Атака" - 2.787%.

Като цяло не е възможна промяна на депутатските мандати, тъй като Централната избирателна комисия направи въвеждането отново на контролния протокол на ЦИК, добави Троянов.

Очакваната конифигурация на разпределението на мандатите в Хасково - 3 за ГЕРБ, 3 за БСП и 2 за ДПС се промени.

При окончателните резултати от МИР Хасково - Коалиция за България има 3 мандата, Атака - 1, ГЕРБ - 3 и ДПС - 1. При това положение, ако водачът на листата на ДПС в Хасково Лютви Местан, който водеше листата и в Кърджали, реши да влезе от Хасково, областният лидер на партията Мехмед Атаман,който беше втори в листата в Хасково няма да стане депутат.