Изложба „Техниката у дома през първата половина на ХХ век”
Изложба „Техниката у дома през първата половина на ХХ век” / Исторически музей, Димитровград

С любопитна и атрактивна изложба „Техниката у дома през първата половина на ХХ в.”, която ще бъде открита в Историческия музей от 17.30 ч., продължава програмата за 72-годишнината на Димитровград. Експозицията е част от богата колекция битова техника на Националния политехнически музей и илюстрира модернизирането на българския бит от Освобождението до средата на миналия век.

XIX в. бележи „бумът“ в кухненските новости, а началото на ХХ в. е забележително с електрификацията в домовете, включително на кухненското оборудване. Експозицията дaвa възмoжност дa се проследи нaвлизaнeтo и уcвoявaнeтo нa „модерните“ за своето време домакински предмети, като „надниква“ в делничната история на хората и показва не само как се е организирало доброто домакинство, но и по какъв начин мъжете и жените от онова време са поддържали добър външен вид и са прекарвали свободното си време. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса, съобщават от димитровградския музей.

От 21.00 ч. празничният афиш продължава с лятно кино на площад „Поезия”, което ще прожектира култовия български филм “Баш майсторът” с участието на Кирил Господинов. Преди това от 19.30 ч., на централната алея „България”, концерт “Филмова музика” ще представи общинският Забавно-духов оркестър с диригент Митя Йорданов.
 

Изложба на Нерон в Димитровград
Дарик радио Хасково

Програмата за 72-годишнината на Димитровград стартира снощи с откриване на изложбата „Рисунки, графики и технологични експерименти“ на Димитър Казаков-Нерон. Тя е част от колекцията на Художествена галерия-Ловеч и включва 32 творби на знаковия автор, които могат да бъдат разгледани до края на месец септември, съобщи уредникът Антоанета Станчева. В изложбата са показани и двете картини на Нерон, които са част от богатия фонд на димитровградската галерия.

Кметът на общината Иво Димов, председателят на общинския съвет Гергана Кръстева и директорът на галерията в Ловеч Валентин Узунов бяха сред гостите в галерията.