Борислав Сандов
Борислав Сандов / БТА
Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметовете на четирите общини – Йордан Йорданов (община Добрич), Станислав Владимиров (община Перник), Станислав Дечев (община Хасково) и Алекси Кесяков (община Челопеч)  – подписаха договори за изпълнението на проекти в сферата на намаляването на вредните емисии. Те ще се финансират по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, която е част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г., съобщават от МОСВ.

„Проекти и дейности от този тип имат реален принос за намаляване на вредното въздействие върху климата и адаптация към промените в него, показват ни как можем да постигнем енергийна независимост и да намалим вредните емисии. Подкрепата и споделеният опит от страни като Норвегия помагат за положителната промяна в обществото и институциите, което е важно и за нашето зелено бъдеще“, каза министър Борислав Сандов.

Община Перник в партньорство с община Бобов дол, предвижда пилотно инсталиране на система за производство на водородно-кислородна смес към отоплителната система на няколко общински сгради. Очакваният ефект е икономия на гориво с до 50% и намаляване на вредните емисии. Проектът е на стойност 954 хил. лв.

В Добрич, съвместно с община Крушари, ще приложат иновативни мерки за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата чрез доставка и монтаж на фотоволтаични централи на обществени сгради. Проектът е на стойност от близо 702 хил. лв.
Община Хасково, в партньорство с Маджарово и Стамболово, предвижда пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията за намаляване на емисиите от парникови газове. Ще се интегрират система със зелен водород към сградата на Дома за стари хора и слънчеви системи за топла вода в 8 сгради на детски градини, ще се разработи и стратегия за политиките по смекчаване и адаптация към измененията на климата.  Проектът е на стойност над 909 хил. лв.

Партньори на община Челопеч са Мирково, Златица и Копривщица по проект за 885 хил. лв. Сред предвидените мерки са: покривна фотоволтаична инсталация за електрическа енергия от възобновяем източник на сградата на училище, зарядна станция за електромобили с фотоволтаично захранване, соларна система за топла вода в детска градина, както и пилотно въвеждане на домашно компостиране за 250 домакинства.

Програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ (ПООСКП) се финансира от ФМ на ЕИП. Бюджетът на програмата е 15,29 млн. евро – 13 млн. евро са безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП 2014-2021 и 2,29 млн. евро национално съфинансиране. Програмен оператор на ПООСКП е дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество“ към МОСВ, а партньор от страните донори – Норвежката агенция по околна среда / Norwegian Environment Agency (NEA).