До няколко месеца в Меричлери ще имат вода без арсен
До няколко месеца в Меричлери ще имат вода без арсен / dariknews
До няколко месеца в Меричлери ще имат вода без арсен
52857
До няколко месеца в Меричлери ще имат вода без арсен
  • До няколко месеца в Меричлери ще имат вода без арсен

Твърденията, че в Меричлери има "епидемия" от левкемия са абсурдни и безпочвени заяви пред Дарик кметът на Димитровград Иво Димов. Той базира коментара си върху представената днес от РЗИ статистика. Тя беше оповестена по повод на публикации, че заради наличието на арсен в питейната вода в града има "бум" на заболели от левкемия.

Според статистиката в Меричлери от 2009 година досега има само един регистриран случай на левкемия. Случаят с починалия наскоро, от тази болест, мъж от града все още не присъства в регистрите , защото вероятно при него заболяването се е развило скоротечно. Общият брой на регистрирани заболели от левкемия в област Хасково през 2011 година е 12, а към днешна дата болните от други злокачествени заболявания само в Меричлери са 41.

По темата се заговори отново след като лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев заяви пред депутати, че в Меричлери има бум на заболелите от левкемия. Според Георгиев за това носи вина фирма "Каолин", която експлоатира кариера край града. Според ръководството на фирмата твърденията на Георгиев са неверни и могат да се определят като висша форма на цинизъм.

През 2010 година влезе в сила забрана, водата в Меричлери да се ползва за пиене и готвене, заради наличието на арсен над допустимите норми от 10 микрограма на литър. Оттогава за хората в Меричлери се доставя вода с водоноски. Скоро обаче този проблем ще бъде решен. Според очакванията на кметът на Димитровград Иво Димов до месец и половина, ще започне изграждането на новия външен водопровод, който ще снабдява Меричлери с вода от източник в димитровградския кв. Марийно. Чуйте още от кметът на Димитровград в прикачения звуков файл.