До 250 лв. е глобата за работодател, който отказва да издаде служебна бележка
До 250 лв. е глобата за работодател, който отказва да издаде служебна бележка / netinfo

Работодателите имат задължение да издават служебна бележка на служителите си, ако няма да извършват годишно преизчисляване на данъка от доходите им по трудови правоотношения. Така например, ако сте работили на трудов договор, при напускането служебната бележка се издава в срок от един месец след последното изплащане на заплатата, но не по-късно от 31 декември. Служебна бележка се издава и в случаите, когато имате повече от един работодател. Например ако имате основен такъв и работите на втори трудов договор, вторият е длъжен да издаде служебна бележка.

Заради тези новости, които влязоха в сила от тази година, са утвърдени два образеца на служебни бележки за изплатените доходи. Първият образец се издава от основния работодател и отразява резултатите от годишното преизчисляване на данъка, а вторият - в останалите случаи. Образците на служебни бележки са публикувани в интернет на адрес www.nap.bg

До 250 лева е паричната санкция за работодател, който е длъжен за издаде служебна бележка, а откаже да го направи. При повторно нарушение глобата нараства до 500 лева.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че декларация за облагане на доходите не подават тези граждани, които миналата година са имали доходи само от трудови правоотношения и нямат данък за довнасяне или възстановяване, както и няма да ползват данъчни облекчения.

Годишните декларации за доходите могат да се подадат по интернет, подписани с електронен подпис, на място в НАП, по пощата като писма с обратна разписка, а след няколко дни и на място в пощенски клонове в цялата хасковска област срещу входящ номер.

554 декларации вече са подадени до момента в офиса на НАП в Хасково. От тях 322 са за доходи на физически лица, получени през предходната година, а 232 са за реализирана печалба от юридически лица. 209 от общия брой формуляри са пуснати до НАП по интернет с електронен подпис.