До 10-и февруари плащаме данък върху доходите с отстъпка
До 10-и февруари плащаме данък върху доходите с отстъпка / netinfo

До 10-и февруари включително физическите лица могат да платят дължимия от тях данък по годишната си декларация с отстъпка от 5 процента. От тази година плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига сумата да постъпи по сметката на НАП на следващия работен ден. От офиса на Агенцията в Хасково напомнят, че отстъпката върху данъка за довнасяне се ползва само при условие, че авансовият данък е внесен през 2011 година.

Плащането на данъци и осигурителните вноски може да стане по интернет, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. За улеснение на клиентите на НАП в Хасково, към офиса са разкрити банкови гишета, в които при плащане на данък върху доходите от физическо лице такса не се дължи.

Данъците и осигурителните вноски се заплащат по банкови сметки на НАП, като за физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес. Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (например 111213 когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, по който се плаща и непременно да се посочи периодът, за който се отнася плащането.

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, се намират в рубриката „Плащане" на интернет-страницата на агенцията www.nap.bg.

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

С около 100 по-малко са декларациите за доходи, подадени до днес в офиса на НАП в Хасково, спрямо миналата година по това време. Основна причина е, че тази година отпадна задължението лицата, които са работили по повече от 1 трудов договор и чиито работодатели авансово са удържали дължимия данък в пълния му размер и са го внесли, да подават декларация.