/ Община Свиленград
Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева бе наградена от командването на Военновъздушните сили на България. Отличието й връчи командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков на специална церемония в София по случай празника на българската бойна авиация - 16 октомври.
 
Алеята на славата в Свиленград с ново пано

Наградата е “за значителен организационен и личен принос при възстановяването и поддържането на местата в района, свързани с българската авиационна бойна слава, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград”.

Свиленград паметник на Христо Топракчиев
Община Свиленград

                      
Много са паметните места в Свиленград , свързани с българската бойна слава по време на Балканските войни. И това не е случайно. Свиленград е първият освободен град в първия ден на Балканската война - 5.10.1912 г. 

Край него се провежда първата битка, удържана е първата победа с превземането на връх Шейновец, наградени са първите герои с ордените за храброст лично от главнокомандващия - цар Фердинанд. На 10-и октомври тук се установява за близо 5 месеца и щабът на Втора българска армия начело с ген. Никола Иванов.

Тук се взема историческото  решение за атаката и щурма на Одрин. Тук се ражда българската бойна авиация - нещо новаторско за времето си. Първата жертва  на българската авиация  Христо Топракчиев остава завинаги в Свиленград на 27 г. Много са първенствата  на Свиленград в тази война,  за които всеки може да научи повече от изданието на Историческия музей „Свиленград и Балканските войни“, разказват от администрацията.

Христо Топракчиев
Община Свиленград

Свиленград  пази  паметта на своите освободители и герои от Балканската война. Паметник на Христо Топракчиев  е издигнат в градския парк на 05.10.1985 г.  Героят-летец Христо Топракчиев загива при боен полет над крепостта Одрин в Балканската война.

Музеят и Областна правят изложба за спасението на евреите

При преместването на гробищния парк през 1929 г. тленните му останки и тези на  капитан Никола Андреев остават непреместени от уважение към саможертвата и героизма им. Община Свиленград поддържа и района на първото бойно летище в местността „Малките ливади”, над което изгаря летецът - поручик Христо Топракчиев.

Паметта на загиналите при обсадата и щурма на Одрин през Балканската война в Свиленград също е увековечена чрез паметника „Одринци“, където върху черния гранит със златни букви са изписани имената на 1986-те герои - войници и офицери.

Този паметник е открит на 5 октомври 2008 г. и построен с подкрепата на Община Свиленград, Националния исторически музей, сдружение „Плиска”, по-големи дарители са: Бояна Попова, Валери Симеонов, Стефан Шарлопов, Слави Бинев, общините Бургас, Пловдив, София, Казанлък и много фирми.

Свиленград, паметник Никола Иванов
Община Свиленград

Последният принос на свиленградчани за съхраняване паметта и почитта към миналото и героите е паметникът  на генерал Никола Иванов- първият в България паметник на героя от Одрин. Делата му го нареждат сред най-видните военачалници в Европа от първата половина на ХХ век. Средствата за паметника бяха набрани с помощта на фондация „Въздигане“, община Свиленград и стотици дарения.