Димитровградската болница с нов компютърен томограф
Димитровградската болница с нов компютърен томограф / Darik News

С нов компютър томограф се сдоби общинската болница на Димитровград. Апаратът вече е монтиран в ренгеновото отделение и в момента се правят тестове и замервания. След тях следва да бъде издаден протокол според изискванията за радиационна защита, поясни днес началникът на отделението д-р Вълчо Митрушев.

Този протокол и останалата документация от Агенцията по ядрено регулиране са необходими за издаването на лиценз за работа с новия апарат. Едва тогава от него ще могат да се възползват и пациенти от Димитровград и общината. Апаратът ще се използва както от такива, настанени в стационара, така и от амбулаторни пациенти, коментира днес заместник-управителят на МБАЛ „Св. Екатерина" д-р Валентин Палашев. Такъв апарат беше крайно необходим на нашата болница. По изискването на клиничните пътеки почти всички неврологични, хирургически или детски заболявания трябва да преминат такова изследване. Досега пациентите се изпращаха в Хасково, а това води след себе си разходи по транспорт, ангажиране на персонал и и не на последно място - разходи за пациентите. С новата придобивка могат да бъдат обслужвани поне 20 пациенти дневно, коментира и д-р Митрушев.

Димитровградската болница с нов компютърен томограф
netinfo

Стойността на апарата е 249 945 лв. без ДДС, като средствата са от общинския бюджет. В него той бе включван три поредни години по предложение на Катя Панева от здравната комисия, която също настояваше, че е крайно необходим.

Предстои няколкодневно обучение за персонала на отделението, което също е задължително. През него ще преминат поне трима лекари и още толкова лаборанти.