Димитровград вдига Георги Димитров
Димитровград вдига Георги Димитров / Исторически музей-Димитровград
Димитровград вдига Георги Димитров
54781
Димитровград вдига Георги Димитров
  • Димитровград вдига Георги Димитров

Демонтираният през 1992 година паметник на Георги Димитров от централния площад на Димитровград да бъде възстановен, като "анонс към алеята на монументалното изкуство" в парк "Марица", реши настоящият местен парламент. Необходимите средства да бъдат заложени в общинския бюджет за първото полугодие на 2013 година, а дейностите по ремонта - възложени на кмета, гласуваха съветниците.

Вносител на предложението бе групата на БСП, а любопитна подробност е, че в състава на местния парламент преобладават десните партии. 30 съветници участваха във вота и резултатът от него е: 24 за, 1 против, 5 въздържали се.

Друга любопитна подробност е, че за 120-годишнината на Георги Димитров в Димитровград бе учреден инициативен комитет за възстановяване на 8-метровата бронзова фигура. Комитетът заседава, обяви дарителска кампания за събиране на необходимите средства и прие план за действия. Според записаното в него срокът за вдигане на монумента бе рождената дата- 18 юни. Председател на този комитет бе тогавашният кмет инж. Димитър Хаджииванов. Лидерът на БСП тогава Господин Георгиев увери: "Необходимите средства почти са събрани, но кампанията продължава". 10 години по-късно, днес, в залата на местния парламент никой не попита какво се е случило с тези средства. Че такива има, потвърди пред "Дарик" инж. Димитър Хаджииванов, който обаче не можа да конкретизира точно колко са те. Тогава можехме да възстановим паметника, но от местното БСП казаха: не, щом Хаджииванов е кмет, разказа той.

Дълъг и емоционален бе дебатът в залата на местния парламент днес, като единственият, който публично се обяви на висок глас против бе земеделецът Данчо Данев. Не Георги Димитров, а Свети Димитър чието име носи църковния храм в града да бъде негов патрон предложи той.

Част от дискусията, открита от Калина Монева с декларация на "Гергьовден", както и аргументите от лидера на димитровградските социалисти Димитър Петров чуйте в звуковия файл.