Димитровград- трети с икона на Баташките мъченици
Димитровград- трети с икона на Баташките мъченици / DarikNews
Димитровград- трети с икона на "Баташките мъченици"
47039
Димитровград- трети с икона на "Баташките мъченици"
  • Димитровград- трети с икона на "Баташките мъченици"

Осветената икона на „Баташките мъченици" бе посрещната тържествено в димитровградския храм „Св. Димитър". Това е третото и копие, след тези в Батак и Пловдив, което ще остане завинаги в Димитровград, обясни председателят на църковното настоятелство протоиерей Георги Тодев.

Над 80 души от димитровградско участваха в църковната служба в Батак за освещаване на иконата. Службата води архимандрит Арсений, информира Георги Тодев.

Димитровград трети с икона на "Баташките мъченици"
netinfo

По решение на Светия Синод на 17 май тази година мъчениците от Батак, убити за православната вяра, бяха канонизирани за светци. По разпореждане на пловдивския митрополит Николай всички свещеници от епархията трябва да отслужат в определен ден в Батак, тъй като по канон трябва да има служба всеки ден. На димитровградска енория бе определен 14 ноември, припомни протойерей Георги Тодев. Чуйте го в звуковия файл.

Димитровград трети с икона на "Баташките мъченици"
netinfo

В късния следобед вчера, както повелява християнския обичай, след посрещането на иконата и поставянето и до тази на „Св. Неделя" в храма „Св. Димитър", за миряните бе раздаден курбан.