Димитровград се прощава с двама почетни- поетът Кръстю Кръстев и д-р Лафчийски
Димитровград се прощава с двама почетни- поетът Кръстю Кръстев и д-р Лафчийски / netinfo

Поетът от Димитровград и почетен гражданин Кръстю Кръстев е напуснал света на живите. Погребението ще бъде от 12 ч. утре на старите гробища в Димитровград, а поклонението- от 10 до 11.30 ч. в Клуба на дейците на културата.

Кръстьо Кръстев е роден на 18 октомври 1935 г. в с. Длъгнево, Димитровградска община. Завършил е ТИХ “Асен Златаров” – Димитровград. Работил е в Химическия комбинат, в. “Хасковска трибуна”, в. “Димитровградска правда”, в. “Общински вестник”, в. “Ориент експрес”. Редактор в литературния алманах “Юг” – Хасково, секретар на КДК – Димитровград. Член на Съюза на българските писатели. Носител на Орден “Кирил и Методий” ІІІ степен, на първия “Златен пегас” в Димитровград, специалната награда „Пеньо Пенев“ и др. Печатал е свои стихове в централния и местен печат. Издал е книгите със стихове: “Викай ме по име” /1976/, “Среднощен сняг” /1989/, “Есенна любов” /1994/, “Отвъден знак” /1997/, “Щурци глухонеми” /1999/, “Глухарчета” /2003/, “Душа безпризорна” /2003/, “Светулков сняг” /2005/, “Късна голгота” /2010/, “Ехо от любов” /2013/. През 2005 г. излиза “Кръстьо Кръстев на 70 години. Биобиблиография” със съставител Румяна Стефанова. През 2014 г. бе удостоен със званието Почетен гражданин на Димитровград. Считан за доайен на изящната словесност в града, Батето, както го наричаха близките му хора и младите поети и писатели, на които помагаше, до скоро гостуваше на литературни и творчески срещи.

Поклонението пред д-р Марко Лафчийски е в понеделник, от 11 ч., в бившия Дом на културата „Химик“. За Почетен гражданин на Димитровград той бе избран през 2015 г. За над 60-годишния му лекарски стаж  той е спасил живота на десетки и облекчил болките на стотици димитровградчани. И на 85-годишна възраст д-р Лафчийски продължаваше да работи, а името му в Димитровград е легенда.

Роден е в село Врабево, Ловешка област. Завършил е медицина в Софийския университет. Започва като млад лекар в Димитровград. Специализира детски инфекциозни болести, а по-късно защитава специалностите “Гастроентерология”, “Невроинфекции” и “Тропическа медицина”. Бил е общински съветник в Комисията по здравеопазване,, активен член на БЧК и кръводарител. Награждаван е с орден “Кирил и Методий” втора степен.

Поклон пред светлата памет на Бате Кръстю и д-р Лафчийски!

Съболезнования на близките!

 

Съболезнования изказват и от община Димитровград. Тъжно е, когато си отиват добри хора, уважавани личности и специалисти, коментират от пресслужбата.