Димитровград реставрира Разпит`23
Димитровград реставрира Разпит`23 / netinfo

Реставрацията на фигурата "Разпит`23", монтирана на открито пред Зала 1 на димитровградската художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде завършена в навечерието на празниците на града. Това съобщава уредникът Надежда Стойнева.

Димитровград реставрира "Разпит`23"
netinfo

 

В момента спасителни за скулптурата работи прави пловдивският скулптор Никола Стоянов - лицензиран реставратор, уважаван за уменията си в тази област. Фигурата е създадена през 1963г. от  Борис Стойчев (1924- 1969). В сбирката на димитровградската художествена галерия е постъпила през 1965г. от Държавно-покупателната комисия, съществуваща тогава към Националната художествена галерия, разказва Надежда Стойнева.

Димитровград реставрира "Разпит`23"
netinfo

При преустройството и разделянето на галерията в Димитровград на две зали „Разпит`23” е поставена в градинката отпред, макар и да не е предназначена за външна украса. В резултат на годините, през които е изложена на неблагоприятните външни условия скулптурата бе сериозно увредена. Предложението за реставрирането й бе от секретаря на комисията по култура към местния парламент Калина Монева, която внесе докладна по въпроса. Общинският съвет прие решение по нея и за празниците на Димитровград то ще бъде изпълнено, а „Разпит`23”- възстановен.