Димитровград стартира проект "Интелигентна медицина"
Димитровград стартира проект "Интелигентна медицина" / Дарик радио, Хасково
Димитровград първи със смарт медицина  
95089
Димитровград първи със смарт медицина  
  • Димитровград първи със смарт медицина  
Изпълнението на проект „Интелигентна медицина“ (SMART_MED) съвместно с гръцки партньори стартира община Димитровград. Проектът е изключително иновативен и нещо подобно се прави за първи път в страната, подчерта кметът Иво Димов. В представянето на разработката участваха и представители на партньорите от гръцка страна - Технологичен институт на Източна Македония и Тракия, Департамент за медицински сестри в Дидимотико и Юридическо лице за социална солидарност, предучилищно образование и обучение на Община Паранести.

Димитровград стартира проект "Интелигентна медицина"
Дарик радио, Хасково

Общата стойност на проекта е 1 163 516.92 EUR, като от тях за Димитровград са 668 599. Предвижда се да бъдат създадени 2 телемедицински центъра за специализирана първична здравна грижа – един в Димитровград и един в Паранести. Тези услуги ще бъдат предлагани пилотно в рамките на 14 месеца, както посредством профилактични здравни прегледи на пациентите, посетили центровете, така и чрез специализирани мобилни станции. За всеки от пациентите ще бъде създадена електронна база данни с т. нар. облачна услуга, до която ще имат достъп както личните лекари, така и водещи специалисти при необходимост, обясни димитровградският кмет. За целта ще бъде използван специализиран софтуер.

Димитровград стартира проект "Интелигентна медицина"
Дарик радио, Хасково

Партньорите предвиждат разработването на съвместна електронна база данни със здравна информация за живущите на територията на общините Димитровград, Дидимотико и Паранести. По проекта са планирани съвместни обучения и обмяна на опит на медицински специалисти. Амбиция на проекта е да разработи модел за първична здравна грижа, който да бъде реализиран в последствие в други общини, на ниво област, а защо не и на национално, посочи още кметът на Димитровград Иво Димов. Чуйте още в приложения файл.