Димитровград посреща международната асоциация АТРИУМ
Димитровград посреща международната асоциация АТРИУМ / DarikNews, Архив
Димитровград посреща международната асоциация "АТРИУМ"
71540
Димитровград посреща международната асоциация "АТРИУМ"
  • Димитровград посреща международната асоциация "АТРИУМ"

Домакин на международната асоциация "АТРИУМ–Архитектура на тоталитарните режими на XX век в европейската градска памет" е днес и утре Димитровград. Втората среща на управителния съвет и общото събрание на организацията започва от 9.30 ч. в заседателната зала на общините. Нейни гости са: Патрик Лийч- заместник-кмет на Община Форли, Италия и председател на асоциация АТРИУМ, Кристина Валичели от Форли; Мирко Капуано от община Бертиноро, Италия; Джан Матео Пеперони от община Форлимпополи, Италия; Били Франческо от Община Предапио, Италия; Ирина Белушич Маги и Ана Мария Лукшич от Община Лабин, Хърватска и Кармен Иримеску, Космина Рамбу и Раду Илиеску от Област Яш, Румъния.

Димитровград посреща международната асоциация "АТРИУМ"
netinfo

В хода на срещата ще бъдат разгледани постъпилите кандидатури за приемане на нови членове на асоциацията: София- България; Раса- Хърватска и Солун- Гърция, ще бъдат обсъдени правата и задълженията, произтичащи от членството в нея, както и дейността на партньорите след получаване на статут "Културен маршрут на Съвета на Европа". Предвидени са и дискусии по организационни въпроси, създаването и функционирането на мрежа от университети и научни центрове, изменения в устава, одобрение на финална версия на логото на асоциацията. Ще бъде обсъдено и прието и лого за специалните членове на асоциацията със статут "Приятел на маршрута".

Заседанието в Димитровград е само седмица преди финалната оценка на културния маршрут, която ще бъде дадена на 11 април в Люксембург от Съвета на Европа. Тогава маршрутът ще бъде представен и защитен от Патрик Лийч и Клаудия Кастелучи от Община Форли.

Община Димитровград е сред учредителите на АТРИУМ. До включването на Столична община тя е и единственият представител на България в управляващите органи на международната асоциация. През септември 2013 г., в Лабин- Хърватия, бе първата среща на асоциацията. Тогава бе обсъдено досието на културния маршрут и бяха гласувани основни уставни въпроси, припомни координаторът за община Димитровград Живка Шишкова. Чуйте я с още информация в приложения файл.