Димитровград посреща иконата на Баташките мъченици
Димитровград посреща иконата на Баташките мъченици / Darik News, архив

Осветената икона на „Баташките мъченици" ще бъде посрещната в 16 ч. днес пред храма „Св. Димитър" в Димитровград, информира председателят на църковното настоятелство протоиерей Георги Тодев. Камбанен звън ще възвести пристигането на иконата, изографисана от Христо Николов. Над 80 души от димитровградско участват в сутрешната служба, водена от архимандрит Арсений, отец Георги, отец Димитър и други свещеници на пловдивската митрополия, информира Георги Тодев.

 Както повелява християнският обичай след посрещането на иконата и поставянето и до тази на „Св. Неделя" в храма „Св. Димитър", ще бъде раздаден курбан.

На 17 май тази година, по решение на Светия Синод, мъчениците от Батак, убити за православната вяра, бяха канонизирани за светци. По разпореждане на пловдивския митрополит Николай всички свещеници от епархията трябва да отслужат в определен ден в Батак, тъй като по канон трябва да има служба всеки ден. На димитровградска енория бе определен 14 ноември (Коледни Заговезни), разказа протойерей Георги Тодев.