Димитровград подновява Водния проект. Приключва до края на септември?
Димитровград подновява Водния проект. Приключва до края на септември? / Darik News, архив

Работата по т. нар. воден цикъл в Димитровград ще бъде възстановена в близките дни. Това съобщи кметът на общината Иво Димов след срещата с изпълнителите на проекта, която бе в късния следобед днес по негова инициатива. Целта бе заедно да обсъдят възможностите за завършване на дейностите със собствен ресурс. Много съм доволен, че фирмите проявиха разбиране и ще възстановим работата в най-кратки срокове, като реалистичният срок за приключване, е краят на септември, коментира кметът Иво Димов. Моето желание е до началото на септември да бъде приключена работата по близо 400-метровия участък през кръговото на „Тракия” до ул. „Петлешков”, след което остават довършителни дейности и асфалтиране на разкопаните пътища, посочи той.

От днес бе възстановено и движението по димитровградския бул. „Христо Ботев”, който в продължение на няколко дни бе затворен при кръстовището му с ул. „Оборище” за спешни довършителни дейности по т. нар. Воден цикъл. Те също бяха финансирани от фирмата изпълнител с около 100 000 лв. по настояване на кмета Иво Димов, тъй като точно този незавършен участък бе причина за наводненията по бул. „Христо Ботев” през юли.

 

Близо 13 млн. лв. е стойността на т. нар. Воден проект, който община Димитровград изпълнява по оперативна програма „Околна среда”. Към момента работите са приключили на 70%. След спрените от Брюксел плащания по програмата неразплатените към изпълнителите в Димитровград средства бяха 5.5 млн. лв. Преди дни общината получи 3 300 000 лв., което обаче не ни дава възможност да продължим работата, тъй като ще покрият само част от задълженията ни към фирмите, коментира кметът Иво Димов. Радвам се, че изпълнителите проявиха такова разбиране и със собствени сили и средства ще завършат работата, посочи той.