Димитровград почете Еньо Вълчев с паметник
Димитровград почете Еньо Вълчев с паметник / DarikNews

Първият в страната бюст-паметник на големия български спортист по борба Еню Вълчев бе открит днес в Димитровград. Той е изграден по инициатива от семейството му и финансиран изцяло със средства на дарители, със съдействието на общината. Автор е скулпторът Благой Апостолов.

Димитровград почете Еньо Вълчев с паметник
netinfo

За откриването пристигна и председателят на федерацията по борба Валентин Йорданов, който обяви, че от догодина тя ще организира в Димитровград международен турнир в памет на Еньо Вълчев. За церемонията дойдоха близките на Еньо Вълчев, много спортни деятели от страната и региона, областният управител Добри Беливанов, председателят на местния парламент Стефан Димитров, общински съветници и граждани.

Димитровград почете Еньо Вълчев с паметник
netinfo

Идеята за паметник на Еню Вълчев в Димитровград бе подкрепена от кмета на общината Иво Димов и от местния парламент, който със свое решение прие предложението му бюстът да бъде разположен в градинката между гарата и новата автогара в Димитровград. Нека този паметник напомня на поколенията за големия български спортист Еньо Вълчев и бъде пример, че когато човек има мечти и ги следва, те са постижими, каза в речта си кметът Иво Димов. Заедно със сина на големия спортист Теньо Вълчев той откри бюст-паметника. Благодарности към общината, дарителите и събралите се на Еньовден да почетат достойно неговия баща отправи и синът му Теньо Вълчев.

 

Димитровград почете Еньо Вълчев с паметник
netinfo

Еню Вълчев е изтъкнат български състезател по борба, световен шампион през 1962г., европейски шампион от 1968 и 1969г., бронзов медалист от олимпиадата през 1960г., златен медалист от олимпиадата през 1964г. и сребърен от олимпийските игри в Мексико през 1968г. Той има своя огромен принос за развитието на борбата в България, не само като активен спортист с множеството си отличия, а и като човек, създал клуба по борба в Димитровград и положил началото на клуба по борба за жени. Днес състезателите от СКБ ”Димитровград” продължават да бъдат сред най-добрите в България. През 1969 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград. По повод 70-годишния му юбилей през 2006 г. получава Почетен знак на Президента на Република България „за изключителните му заслуги в развитието на борбата”.